Kända svenska motortävlingar

Sverige har alltid varit ett land där motorsporten varit väl utbredd. Runt om i landet arrangeras också många olika tävlingar. Här tar vi en titta på ett par av de mest kända motortävlingarna i Sverige.

trasig racingbil dras av traktor

Svenska rallyt

Svenska rallyt, eller Rally Sweden som tävlingens officiella namn är sedan några år tillbaka, är Sveriges tveklöst största motortävling. Svenska rallyt, som äger rum i början av februari varje år, lockar hela världseliten i rally och har körts i sin nuvarande form sedan år 1965.

Tävlingen som körs runtom i de värmländska skogarna på små skogsvägar är känd för sitt tuffa väglag, vilket inte minst syns i resultatlistan då Svenska rallyt genom åren nästan uteslutande vunnits av svenska och under de senaste åren finska förare.

Novemberkåsan

Den mest mytomspunna av alla svenska motortävlingar torde vara endurotävlingen Novemberkåsan. Tävlingen har körts ända sedan år 1915, vilket gör den till Sveriges äldsta kända tävling i motorsammanhang.

Novemberkåsan är känd för att vara mycket tuff och svårkörd, inte bara för att banan ofta består av svåra och trånga passager ute i skog och mark utan även det faktum att två tredjedelar av tävlingen körs i mörker.