Se till att bilen är utrustad för vintern

Vintern är en speciell tid för bilägare, åtminstone här i vårt nordliga land. Snö och kyla kan skapa en hel del besvär och det gäller att man är förberedd på så mycket som möjligt av det vintern kan leverera.

Däck

Vinterdäck är något man får börja med redan 1 oktober men måste sitta på senast 1 december. Beroende på var man bor i landet kommer vilja boka tid att sätta på dessa tidigare eller senare. Var noga med att se till att spårdjupet är minst 5 mm innan däcken sätts på. Kontrollera helst trycket i dem också. Låg tryck innebär högre bränsleförbrukning och slitage.

Ljus

Med långa och mörka nätter är det viktigt att bilen har bra ljus. Detta är så klart något vanliga bilar lätt tillgodoser med strålkastarna. Men det finns situationer där dessa kanske inte är helt optimala. En lösning kan då vara extrabelysning till bilen och det finns saker som LED-bars som verkligen kan lysa upp allt framför en nästan som om det vore dagtid. Utöver detta bör man även utrusta bilen med en riktigt bra ficklampa.

Säkerhet

Säkerhetsutrustning är väldigt viktigt att ha i bilen året runt, men då vintern lägger på lite extra utmaningar blir det också extra viktigt att se till att man har det man behöver. Startkablar är något man absolut vill ha utifall att bilen skulle råka få stopp. Om inte detta löser problemet vill man även ha en riktig bogserlina tillgänglig så att något vänlig själ kan hjälpa en att komma hem eller till en verkstad. Måste man stanna bilen vid vägkanten kommer man även vilja ha en reflexväst så man inte orsakar olyckor för andra bilister. Och självklart kommer man behöva en isskrapa och en snöborste också.

Värme

Att hålla sig varm under vintern kan många gånger vara en utmaning, och det gäller även inne i bilen. Kupévärmare är alltid praktiskt då man kan värma upp insidan innan man åker iväg. Man bör även se till att det finns en varm mössa, ett par vinterhandskar och även en filt, bara utifall att.