Tvätta bilen

Visst känns det härligt att köra en nytvättad bil? Men hur bör man egentligen gå tillväga för att rengöra den?Motormännen har publicerat en snabbkurs i hur man tvättar en bil i nio steg. Allt material du behöver för bilrengöringsstegen nedan hittar du hos Mekanika.Tvätta bilen

Interiören

För att rengöra bilens interiör behöver du följande material: dammsugare, microfiberduk, fönsterputs, tandborste, handtvål, kemikalier för bilklädsel. För att göra ren bilklädseln räcker dammsugaren långt. Instrumentbrädan och plasten gör du ren med vatten och microfiberduk.

Glasrutor

Att ha rena glasrutor är ett måste då det är en fråga om trafiksäkerhet. Använd vanligt fönsterputs och en linneduk till att rengöra dem. Om du inte har en linneduk kan du använda en microfiberduk som är anpassad för glasrutor.

Fälgar

För att göra ren fälgarna behöver du fälgrengöring, fälgborste eller diskborste, bilschampo, tvättsvamp och bilvax/fälgvax. En fälgborste är perfekt för att komma åt i ekrarna men det går lika bra med en vanlig diskborste.

Avfettning

Avfettningen är ett viktigt steg i biltvättningen, men får aldrig göras i starkt solljus. Du behöver avfettningsmedel och sedvanlig tvättutrustning. Alla sorts avfettningar bör spolas av under tryck och efterföljas av en svamptvätt.

Högtryckstvätt

En högtryckstvätt jobbar med ungefär 130 bars tryck. Ju mer vatten, desto mer effektiv blir tvätten. Tänk på att hålla munstycket 30 centimeter från karossen i en vinkel på 45 grader.

Schampo

Det finns olika sorter av schampo men grundregeln är alltid att tvätta, inte gnugga bort smutsen. Schampot får inte torka in, det är bättre att spola ofta. För att minska risken för tvättrepor ska man tvätta med horisontella drag och alltid börja från karossens minst smutsiga del, taket. Man avslutar alltid schamponeringen med att spola av med normalt vattentryck uppifrån och nedåt.

Torkning och vaxning

Bilen torkas antingen med ett sämskskinn eller ett syntetiskt skinn. Man torkar med horisontella drag och efteråt kan man vaxa den. Polera en begränsad yta åt gången. För långtidsskydd ska lacken skyddas med vax.