Volkswagen Scirocco

Volkswagen Scirocco är en sportmodell (coupe) som producerats av den tyska biltillverkaren Volkswagen. Bilen har genomgått två stora förändringar under utvecklingsarbetet mellan 1974 och 1992 och lanserats flera gånger. En tredje stor lansering gjordes så sent som augusti 2008 och nyligen släpptes en helt nystylad modell – ”Can’t stop the Roc”!Scirocco

Namnet

Volkswagen Scirocco delar sitt namn med den vinden “Sirocco”. Volkswagen refererar till konceptet väldigt ofta i sin marknadsföring av bilen. Som ett exempel kan man i en annons från 1975 läsa “Scirocco. En het nu bil från volkswagen. Lika snabb och kraftfull som ökenvinden den är uppkallad efter”. I en tryckt broschyr från Volkswagen vars syfte är att marknadsföra den andra generationens Scirocco kan man även läsa “Uppkallad efter en karg ökenvind, den framhjulsdrivna och transverserade motorn gör att Sciroccon har perfekt väghållning under alla förhållanden“.

Första generationen

Volkswagen började arbeta på bilen under det tidiga 70-talet som en ersättning för den åldrande Karmann Ghia coupe och tilldelade den namnet “Typ 53” internt. Det var plattformen för Golf och Jetta som låg bakom den nya Sciroccon, även om i stort sett alla delar var omdesignade för att kunna skapa en mer sportig bil. Bilen fick även ett helt nytt sportigt utseende till förmån för alla sportbilsfantaster som skulle kunna tänka sig att köpa dena läckra sportpärla.

Andra generationen (1981-1992)

En tung omarbetning “Typ 2” började säljas år 1981, även om den förblev på A1 plattformen. Den andra generationens Scirocco monterades fortfarande för Volkswagens räkning av Karmann of Osnabrück (i samma fabrik som den första generationens scirocco). Den visades upp för första gången inför världens ögon på Geneva Salon i mars år 1981. Designad av Volkswagens egna designteam kunde den nya bilen husera mer utrymme både fram och även bak i bilen , bagageutrymmet var första gången rymligt. Det var sammantaget en unik samansättning av designers och utvecklare som gjorde den andra generationens Scirocco möjlig.

Det allra senaste

Den allra senaste modellen har smygvisats på bilutställningar i USA. Scirocco 2015-modell försöker ånyo behålla intresset kring sin”3-dörrars-modell”. I övrigt är bilen ett litet ansiktslyft från forntida dagar då den förra designchefen Murat Günak verkade. Över 200 000 exemplar av den nya generationen Scirocco-bilar har sålts sedan 2008 – förhoppningsvis kommer försäljning fortsätta öka.